Teaterforeningen Katusha præsenterer forestillingen:

Krigen har ikke et kvindeligt ansigt”, efter bogen af Svetlana Aleksijevitj

Forestillingen er omfattet af Garantiordningen og Refusionsordningen

Vidnesbyrd: 17 stemmer fra kvinder som kæmpede på sovjetisk side under 2. verdenskrig – fra det rå og grusomme til det absurd morsomme.
Pressemateriale

18 skuespillerinder fortæller grusomme, absurde og rørende krigshistorier i nyskabende teaterforestilling

Danmarkspremiere d. 15 august: Teaterforeningen Katusha er en nystartet teaterproducent, uden offentlig støtte, som har produceret turnéforestillingen ”Krigen har ikke et kvindeligt ansigt” af Svetlana Aleksijevitj, og den sendes på turné i efteråret 2019 og foråret 2020.

Under Anden Verdenskrig kæmpede ca. 1 mill. kvinder i Sovjethæren. De var unge og uvidende om, hvad der ventede dem… men de lærte at mestre alle militære discipliner og fungerede som snigskytter, piloter, kurerer og redningsmandskab. Det er deres nære betragtninger, der midt i den surreelle virkelighed forekommer helt dagligdags og jordnære. Svalen kan stadig synge højt på den skyfri himmel, mens en landsby brænder ned, og de døde ligger afsvedne på jorden.

Da de overlevende kvinder vendte hjem fra fronten, mødte omverdenen dem med mistænksomhed og foragt. Derfor tav de om deres oplevelser.
Først da Svetlana Aleksijevitj mere end 30 år efter begyndte at interviewe nogle af dem, kom historier og billedskabende fortællinger frem om en kvindelig krig på egne præmisser med egne farver, lugte og følelsesrum.

Aleksijevitj vandt nobelprisen i litteratur 2015 for bogen som ligger til grund for teaterstykket.

17 af dansk teaters ældre skuespillerinder indtaler historierne med en enkelt kvinde – Pia Rosenbaum – på scenen i en nøgen scenografi, hvor billedkunstneren Thomas Kolding ny-udvikler og eksperimenterer med det scenekunstneriske udtryk i form af projiceringer af figurative og abstrakte malerier, som komplementerer og kontrasterer de udvalgte fortællinger. Malerierne er sat i bevægelse i denne nyskabende teateroplevelse som bedst kan beskrives som et scene – installatorisk gesammtkunstwerk.

Forestillingen instrueres af skuespiller og instruktør, Pia Rosenbaum, scenograferes af Thomas Kolding og
videokunstner David Matschofsky har redigeret og designet filmene.
Skuespillerinderne som har lagt stemmer til er: Marie – Louise Coninck, Anne – lise Gabold, Lisbeth Gajhede, Benedikte Hansen, Solbjørg Højfeldt, Hanne Jørna, Lotte Olsen, Sonja Oppenhagen, Kirsten Peuliche, Birgitte Raaberg, Bodil Sangill, Malene Schwartz, Inger Sofie Skovbo, Elsebeth Steentoft, Hanne Uldal, Lene Vestergaard, Merete Voldstedlund.
Forestillingen vises på teatre, museer og biblioteker. Se: teaterforeningen-Katusha.dk

Download pressemeddelse her

Video:
Promotion video af Krigen kan ses her
Trailer kan ses her eller længere nede på siden
”Min Sorg” 3:04 minut – indtalt af Benedikte Hansen: her

Plakat

Download plakat her (A3)

Tekniske krav
 • Sceneareal: min. 4 x 5 meter.
 • Total mørklægning.
 • Forestillingen varer 63 minutter uden pause.

Produktion

Producent: Teaterforeningen Katusha

Idé og koncept: Kolding & Rosenbaum

Instruktion: Pia Rosenbaum

Scenografi: Thomas Kolding

Lyd og videodesign: David Matschofsky

Grafisk design og hjemmeside: Cecilie Sylvest

Skuespillerstemmer: Benedikte Hansen, Hanne Jørna, Bodil Sangill, Sonja Oppenhagen, Hanne Uldal, Lene Vestergaard, Marie – Louise Coninck, Birgitte Raaberg, Solbjørg Højfeldt, Lotte Olsen, Anne- Lise Gabold, Merete Voldstedlund, Elsebeth Steentoft, Lisbeth Gajhede, Inge –Sofie Skovbo, Malene Schwartz, Kirsten Peuliche. På scenen Pia Rosenbaum

Pris

Forestillingen koster 22.000,- kr. + moms op til 125 publikum. (fra 126 – 150 pub + 2.500,- kr.)

Forestillingen er omfattet af Refusionsordningen og Garantiordningen under Statens Kunstfond.

 • Det er en ualmindelig teaterforestilling, et “Gesamtkunstwerk”

  Denne crossover forestilling, hvor stemmer og billeder er ligeværdige, formidler på imponerende vis Svetlana Aleksijevitjs roman om kvindernes skjulte og ukendte historier.

  “Hvad kan vi gøre?” er nogle af de tanker, der straks slår én, når forestillingen er slut. For de mange kvindeportrætter er svære at ryste af sig..
 • en visuel teaterinstallation. Det er der kommet en meget rørende og smuk forestilling ud af

  ★★★★
  Pia Rosenbaum har, sammen med billedkunstneren og scenografen Thomas Kolding, stiftet en lille teaterforening for – uden offentlig støtte – at kunne sætte den ukrainske forfatter Svetlana Aleksijevitjs Nobelprisbelønnede bog op som en visuel teaterinstallation. Det er der kommet en meget rørende og smuk forestilling ud af.
 • GRUSOMME KRIGSBILLEDER

  ★★★★
  De mange samtaler er i Pia Rosenbaums regi blevet til korte, udvalgte fortællinger. Den ene chokerende historie efter den anden om rædsler, de unge kvinder er vidner til. Som teater fungerer det stilfærdigt, afdæmpet og nøgternt. Dramaet ligger i det dokumentariske stof. I stemmer og billeder.

  (Tegn.: Claus Seidel)
Forestillingen er støttet af

Teaterforeningen Katusha

CVR: 38258281

Teaterforeningen Katusha – All rights reserved ©